Wat als.......de hop op is !

Het is al weer enige tijd geleden dat het nieuws plotseling vol stond van een relatief onbekend onderwerp: HOP. Voor de gemiddelde bierliefhebber inmiddels aardig uitgediept, hij of zij zal geen moeite hebben met het opsommen van een aantal hopsoorten. Maar toch, een lichte paniek leek zichtbaar..... 

 


Als we teruggaan in de geschiedenis van het bierbrouwen blijkt dat het gebruik van hop tot niet eens zo lang geleden bekend was. Hop werd pas in de 14e eeuw aan het bier toegevoegd. Het werd in eerste instantie ook niet toegevoegd voor de smaak maar om de houdbaarheid te verlengen en kans op infecties te verkleinen. Voor deze tijd werd het bier gebrouwen met kruiden, ook wel gruit genoemd. Het kruidenmengsel of gruitmengsel was zeer streekafhankelijk, maar de meest voorkomende kruiden in de gruit zijn rozemarijn, gagel, salie, duizendblad en laurierbessen. Volgens een recept uit 1407 wordt sinds 1995 gruitbier gebrouwen door stadsbrouwerij Jopen in Haarlem. In de Gentse stadsbrouwerij, opgericht in 2009, worden zelfs alle bieren zonder hop gebrouwen.

De hopschaarste biedt wat dat betreft een mooie mogelijkheid om het creatieve brein aan het werk te zetten en nieuwe wegen te bewandelen.

 

Mocht je nu denken: lekker, leuk, interessant en ik ben benieuwd?

Loop dan eens binnen bij De Zusjes, we hebben Koyt Gruitbier op de plank staan en natuurlijk nog veel meer bieren, dan wel gehopt.......

 

 

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0