Bier in Frankrijk...........?

Met een warm gevoel kijk ik terug naar onze vakantie aan de

kust van Picardie, waar we ons in het gebied rond de baai van Somme hebben laten verrassen door een onbekend stukje

Frankrijk.

 

Eigenlijk moet ik nu dus stoppen met dit schrijven, het liefst houden we dit voor ons zelf……...


Als je Frankrijk met wijn associeert dan zal je in dit deel van het land teleurgesteld worden want wijngaarden tref je hier nauwelijks, daarentegen heeft het wel een eigen biercultuur met verschillende lokale brouwerijen. 

 

De openbaring van de vele soorten bier kwam pas tot mij toen we op een middag in

St. Valéry-sur-Somme, na een heerlijke wandeling langs de baai plaats namen op een klein terras aan de rand van de middeleeuwse stad.

 

Bij het openslaan van de menukaart werd het even angstvallig stil, hoe kunnen we hier een keuze uit maken, ik geloof dat er wel 50 bieren op de kaart stonden…en dat verwacht je niet bij zo’n klein zaakje. Na een blik naar binnen te hebben geworpen blijken we hier te maken te hebben met een soort van kleine bistro annex winkeltje met allemaal lokale producten, waarbij op het terras in alle eenvoud deze en andere lokale lekkernijen aan de klanten wordt voorgeschoteld. Heerlijke visplankjes, prachtige charcuterie en lokaal gebak.

 

Het aantal lokale bier uit de omgeving Somme deed mij duizelen, de Engelse en Belgische invloeden hebben in dit gebied ongetwijfeld bijgedragen aan het ontstaan van deze cultuur.

Helaas zijn in de supermarkt de kleinere brouwers maar moeilijk te vinden en hebben we ons tegoed gedaan aan voornamelijk de Ch’ti, Goudale en 2 Caps.

 

Wellicht doe ik er de volgende keer verstandig aan om wat ruimte in de auto te laten om wat lokale bieren mee te nemen, de totaalbeleving en het gevoel hebben altijd invloed op de smaakbeleving, mocht het dan toch in de smaak vallen dan zijn we zo weer de grens overgestoken……

 

Zonaanbidders raad ik aan vooral lekker naar het zuiden door te rijden en daar te genieten van een heerlijk glas wijn. Wil je niet te ver, ben je niet uitgekeken op het “Nederlandse landschap” met kanalen, polders, molens en weilanden….dan is het volgens mij zeer de moeite waard om in dit gebied op zoek te gaan naar lokale brouwers en te genieten van een heerlijk biertje.

 

Proost!


Reactie schrijven

Commentaren: 0